Usein kysyttyä piilolinsseistä

 

Mitä tulee huomioida ennen piilolinssien hankkimista?

Piilolinssejä hankittaessa on käytävä piilolinssioptikolla piilolinssitarkastuksessa, jossa kartoitetaan silmien kunto, tarkistetaan näkö ja sovitetaan oikeanmallinen piilolinssi. Lisäksi käydään silmiin laittaminen, poistaminen ja piilolinssien hoitoon liittyvät asiat läpi ja sovitaan jatkotoimenpiteistä.

Minkä ikäisenä voi alkaa käyttää piilolinssejä?

Piilolinssien käytölle ei ole asetettu mitään virallista alarajaa. Alle 8-vuotiaan on käytävä silmälääkärillä ennen kun optikko voi määrätä piilolinssit. Yleisesti piilolinssejä voi alkaa käyttämään, kun pystyy huolehtimaan niistä itse. Aina alaikäisen piilolinssien käytöstä vastuussa on huoltaja.

Ovatko piilolinssit turvalliset?

Piilolinssit ovat turvalliset, kun niitä käyttää ohjeiden mukaisesti ja käy säännöllisesti tarkastuksissa. Piilolinssien käyttäjille suositellaan piilolinssikontrollia vähintään kerran vuodessa. Piilolinssikontrollissa pystytään seuraamaan silmien kuntoa ja puuttumaan ajoissa seikkoihin, jotka saattavat aiheuttaa silmille haittaa.

Miten piilolinssit valitaan?

Piilolinssit valitaan optikon tutkimuksen yhteydessä, jossa tarkistetaan näkö, silmien kunto, mitataan sarveiskalvon kaarevuus ja koko. Piilolinssioptikko tarkastaa linssin istuvuuden ja liikkuvuuden sekä arvioi linssien toimintaa tarkoituksenmukaisessa käytössä.

Miten piilolinsseihin tottuu?

Piilolinsseihin tottuminen on hyvin yksilöllistä. Piilolinssi saattaa aluksi tuntua silmissä, mutta se ei saa tuntua pahalta tai kipeältä. Normaalisti piilolinsseihin kannattaa totutella lyhyitä aikoja kerrallaan ja pidentää käyttöaikaa optikon suosituksen mukaisesti.

Ovatko piilolinssien ja silmälasien voimakkuudet samat?

Piilolinssienvoimakkuus voi olla eri kuin silmälaseissa, koska piilolinssi on silmässä kiinni eikä noin sentin päässä silmästä kuten silmälasilinssi. Lisäksi hajataitteisuus ja lähilisä merkitään piilolinssireseptiin eri tavalla kuin silmälaseihin johtuen piilolinssien valmistajakohtaisista eroista.

Voiko värilliset piilolinssit (ilman voimakkuuksia) hankkia ilman optikon tarkistusta?

Silmien terveyden ja turvallisen käytön takaamiseksi piilolinssejä ei saa hankkia ilman piilolinssioptikon tarkastusta. Myös ilman voimakkuuksia myytävät piilolinssit tarvitsevat piilolinssireseptin.

Mitä teen, jos en löydä minulle määrättyjä piilolinssejä verkkokaupasta?

Jotkut optikkoliikkeet ovat pakanneet yleisesti valmistettuja piilolinssejä omalla merkillään varustettuihin pakkauksiin. Jos sinulla on vaikeuksia oman merkkisi löytämiseksi verkkokaupastamme, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Voimme kertoa sinulle käyttämäsi linssin oikean tuotemerkin.

Voinko vaihtaa piilolinssimerkkiä tai voimakkuutta ilman optikon tarkastusta?

Silmäasemalla haluamme varmistaa, että käyttämäsi piilolinssit sopivat sinulle ja näet niillä mahdollisimman hyvin. Siksi emme suosittele piilolinssien ostamista ilman optikon tarkastusta. Vaikka vaihtaisit linssit samoilla kaarevuus, halkaisija ja voimakkuustiedoilla oleviin linsseihin, voi linssin istuvuudessa olla eroja materiaalista johtuen. Väärin istuvat linssit voivat vaurioittaa sarveiskalvoasi, jolloin esimerkiksi tulehdusriski kasvaa. Tästä syystä linssejä on aina sovitettava optikon luona.

Mikä piilolinssineste sopii millekin linssille?

Yleisesti ottaen kaikki pehmeille piilolinsseille tarkoitetut hoitoaineet sopivat kaikille piilolinsseille.  Kannattaa kuitenkin noudattaa piilolinssioptikkosi antamaa suositusta sopivasta hoitonesteestä.

Miten piilolinssit laitetaan silmiin? Entä miten ne otetaan pois?

Lue lisää piilolinssien käyttäjän oppaasta.

Kuinka pitkään piilolinssejä saa pitää?

Piilolinssit ovat vaihdettava uusiin ja puhtaisiin viimeistään joko optikon suosituksen tai valmistajan määrittelemän ajan kuluttua. Tämä johtuu puhtaasti turvallisuudestasi. Liian pitkään käytössä ollut linssi ei toimi enää käyttötarkoituksensa mukaisesti vaan saattaa aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia silmissäsi.

Voiko piilolinsseillä saunoa tai uida?

Kyllä voi, kun muistaa ettei silmiin saisi mennä suoraan vettä tai hikeä. Käytännössä kannattaa valita näihin harrastuksiin kertakäyttöpiilolinssit sekä uidessa käyttää uimalaseja.

Voiko piilolinssejä säilyttää vedessä?

Ei voi. Piilolinssejä saa säilyttää vain steriilissä sille tarkoitetussa nesteessä. Vesijohtovesi sisältää ison määrän epäpuhtauksia ja siinä ei ole mitään desinfioivaa, joten tulehdusriski kasvaa. Piilolinssejä ei myöskään saa säilyttää eikä huudella millään muulla nesteellä, kuten itse tehdyillä tai apteekista ostetuilla keittosuolaliuoksilla. Muu kuin piilolinssineste voi vahingoittaa piilolinssimateriaalia niin, että siitä voi olla vakavia seurauksia silmillesi.

Voiko piilolinssien kanssa meikata?

Kyllä voi, kun muistaa muutaman asian. Piilolinssit on hyvä laittaa silmiin ennen meikkiä. Silmämeikki laitetaan varovasti niin etteivät meikkikynät ja pensselit osu piilolinssiin. Myös luomen sisäreunalle tulevia rajauksia kannattaa välttää. Käytä ainoastaan vesiliukoisia ja puhtaita meikkejä. Älä lainaa kenenkään ripsiväriä. Luomiväreistä kannattaa valita mahdollisimman vähän helmiäistä (glitteriä) sisältäviä ja vähän varisevia tuotteita. Voidemaiset luomivärit sopivat hyvin. Poista piilolinssit silmistä ennen kuin alat poistaa silmämeikkiä. Muista hyvä luomihygienia ennen ja jälkeen meikkauksen.

Jos käytät viikko-, kuukausi, tai jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä, ole erityisen huolellinen linssien puhdistuksessa ettei linsseihin jää meikistä jäämiä.

Mitä teen, jos piilolinssit ärsyttävät silmiäni?

Piilolinssit on poistettava silmistä välittömästi, jos ne alkavat ärsyttää tai kaihertaa. Jos ärsytys lakkaa linssien poistamisen jälkeen, on syynä ollut jokin linssissä oleva tekijä tai roska, joka on jäänyt silmän ja linssin väliin. Jos ärsytys jatkuu, on hakeuduttava piilolinssioptikolle tai silmälääkäriin vakavamman vaivan poissulkemiseksi.

Silmäni kuivuvat helposti, voinko käyttää piilolinssejä?

Piilolinssien materiaalit ja hoitoaineet kehittyvät jatkuvasti ja markkinoille on saapunut erittäin hyviä tuotteita myös kuivasilmäisille. Kuivasilmäisen piilolinssikäyttäjän kannattaa käyttää säännöllisesti kuivien silmien hoitoon tarkoitettuja valmisteita ja huolehdittava luomihygieniasta hyvin. Silmäaseman piilolinssioptikon tarkastuksessa saat juuri sinulle sopivimmat tuotteet.

Voinko käyttää piilolinssejä vaikka olen siitepölylle allerginen?

Voimakkaimpana siitepölykautena silmäoireita saavien henkilöiden kannattaa välttää piilolinssien käyttöä. Jos kuitenkin piilolinssejä haluaa pitää, kannattaa valita kertakäyttölinssit, jolloin tulehdusriski pienenee. Lisäksi kannattaa käyttää kostutustippoja, jotka vähentävät allergeenien määrää piilolinssien pinnalla. Silmälääkäri voi suositella oireisiin sopivaa allergialääkettä, joka sopii myös piilolinssien käyttäjälle.

Voiko piilolinssit olla haitallisia vaikka ne tuntuvat hyvältä silmissä?

Kyllä. Piilolinssien käyttöön liittyvät komplikaatiot eivät aina aiheuta mitään tuntemuksia silmissä. Sen vuoksi säännölliset piilolinssitarkastukset ovat tärkeitä, jotta ei-toivotut muutokset silmissä havaittaisiin riittävän ajoissa.

Miksi minun pitää käydä piilolinssitarkastuksessa vaikka olen käyttänyt piilolinssejä useita vuosia ongelmitta?

Silmät ja etenkin sarveiskalvo uusiutuu jatkuvasti ja muuttaa muotoaan. Lisäksi silmän kyynelnesteen koostumus muuttuu. Nämä tekijät saattavat aiheuttaa piilolinssien käytön yhteydessä ongelmia, joita ei itse huomaa.  Piilolinssioptikon tutkimuksilla varmistetaan, että piilolinssien käytölle ei ole estettä ja että piilolinssien käyttö on edelleen turvallista ja ongelmatonta.

Voiko piilolinssi mennä silmän taakse?

Ei voi. Oikein sovitettu ja istuva piilolinssi on silmän etuosan sarveiskalvon päällä, eikä se normaalissa käytössä liikahda pois paikaltaan. Jos joskus vahingossa hieraisee silmäluomea, piilolinssi voi liukua pois paikaltaan. Luomien tyvessä on paksu kalvo, joka estää piilolinssin kulkeutumisen silmän taakse.

Mitä teen, jos en saa piilolinssiä poistettua silmistä?

Ensin kannattaa pestä ja kuivata sormet hyvin ennen linssin poistoa. Kuivilla sormilla saa paremman otteen liukkaan linssin pinnasta. Lisäksi linssiä kannattaa siirtää pois paikaltaan mahdollisimman pitkälle silmän valkealle osalle, josta se on helpompi poistaa tai se putoaa itsekseen alaluomelle. Jos linssi on todella tiukassa, voi silmät kostuttaa kostutustipoilla (ei vesijohtovedellä) ja räpytellä mahdollisimman tehokkaasti ennen poistamista. Myös kehon oma nestetasapaino kannattaa hoitaa kuntoon, jolloin kyynelnesteen koostumus on suotuisampi linssien poistamiselle. Silmiä kuivattaa, hikoilu, ilmastointi, alkoholi tuuli yms. Jos linssit eivät lähde omin avuin silmistä, ota yhteyttä lähimmälle Silmäasemalle.

Mitä jos piilolinssi katoaa silmään tai en ole varma tuliko piilolinssi pois silmästä?

Joskus piilolinssi saattaa liikahtaa pois paikaltaan tai on tilanne, jolloin ei ole ihan varma tuliko piilolinssi jo pois silmästä. Usein piilolinssi on jo poistunut silmästä, mutta silmiin on saattanut jäädä tunne roskasta. Toinen vaihtoehto on, että piilolinssi on yläluomen alla. Siinä tapauksessa silmää kannattaa kostuttaa silmätipoilla (ei vesijohtovedellä). Katse käännetään alas ja hierotaan yläluomea sekä räpytellään muutama kerta. Silmäaseman piilolinssioptikot ovat myös apunasi tässä asiassa, joten jos et ole varma, onko linssi silmässäsi niin ota yhteys lähimmälle Silmäasemalle.

Milloin piilolinssien käyttöä ei suositella?

Piilolinssejä ei suositella silloin kun silmäsi eivät ole terveet tai olet sairaana.

Jos olet sairaana, kannattaa olla ilman piilolinssejä kasvaneen tulehdusriskin vuoksi. Jos sinulla on silmätulehdus ja käytät viikko-, kuukausi-, tai jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä, hoida tulehdus lääkärisi ohjeiden mukaisesti pois. Tulehduksen parannuttua ota uudet puhtaat linssit käyttöön, vaikka olisit juuri ottanut edelliset linssit käyttöösi. Vaihda myös piilolinssikotelosi ja huolehdi käsi- ja luomihygieniasta.

Saako piilolinssit jäätyä?

Verkkokaupoista ostetut piilolinssit saattavat jäätyä varsinkin Suomessa johtuen ulkona olevista postilaatikoista. Tästä ei ole todettu olevan mitään haittaa piilolinsseille, kunhan ne ehtivät sulaa hyvin ennen käyttöönottoa.

Avatussa piilolinssipaketissa on valmiiksi rikkinäinen piilolinssi, saanko uuden?

Kyllä, katso ohjeet piilolinssien palauttamiseen tästä.

Piilolinssi hajosi silmässäni, saanko uuden?

Emme hyvitä käytöstä johtuvia linssien rikkoontumisia, koska emme voi valvoa miten linssejä on käytetty.

Ostamani piilolinssineste ei sovi minulle, saanko vaihtaa sen toiseen?

Kannattaa noudattaa piilolinssioptikkosi antamia suosituksia aina, koska erilaiset kyynelnesteet likaavat piilolinssejä eritavalla. Lisäksi saatat tietämättäsi olla yliherkkä jollekin vieraan piilolinssinesteen ainesosalle. Valitettavasti emme hyvittää jo avattuja tuotteita, jollei niissä ole havaittua valmistusvikaa.