Milloin tarvitset silmälaseja?

 • Näet hyvin lähelle, mutta et näe kauas tarkasti
  Likitaittoisena sinulla on vaikeuksia nähdä kauas tarkasti. Sinun täytyy siristellä silmiä nähdäksesi tarkemmin esimerkiksi liikennemerkkejä autolla ajaessa tai tekstityksiä televisiossa.
   
 • Näet kauas hyvin, mutta et lähelle
  Sinulla on vaikeuksia esimerkiksi lukea lehtiä ja nähdä matkapuhelimen näyttöä. Silloin silmäsi voivat olla kaukotaitteiset, joka on yleinen taittovirhe silmissä.
   
 • Näet reunoja epätarkkoina tai suorat linjat näyttävät taipuneilta
  Saatat kärsiä hajataittoisuudesta. Voit nähdä esimerkiksi esineiden sivuja epätarkkoina ja suorat linjat voivat näyttää taipuneilta. Yleensä hajataittoisuus esiintyy yhdessä joko liki- tai kaukotaitteisuuden kanssa ja heikentää näkemistä hämärässä.

Aikuisnäkö

Lähinäkö heikkenee meillä kaikilla iän myötä sillä ikääntyessään silmien elastisuus heikkenee. Näön heikkeneminen alkaa haitata viimeistään noin 45 vuoden iässä. Aikuisnäkö on helppo tunnistaa siitä, että tekstiä lukiessa esimerkiksi matkapuhelin tai kirja pitää siirtää kauemmaksi. Kauas näkeminen säilyy kuitenkin ennallaan tai saattaa jopa tarkentua.

Silmälasien valinta

Silmälasien kehysten valinnassa tulisi huomioida etenkin omat kasvonpiirteet, tyylitoiveet, linssien voimakkuudet ja erilaiset linssityypit. Yksiteholinssit ovat yleisimpiä, mutta moni saa apua myös moniteholinsseistä, joilla pystyy katsomaan tarkasti sekä lähelle että kauas. Silmäaseman myyjät ja optikot osaavat ottaa kaikki nämä seikat huomioon sinun silmälasivalinnassasi.

Kaikille silmälaseja tarvitseville suositellaan yleis- ja aurinkolaseja omilla vahvuuksilla. Silmälasien käyttäjät saattavat kuitenkin tarvita laseiltaan erilaisia ominaisuuksia, joten tavallisten yleislasien rinnalle kannattaa toisinaan hankkia työ- tai harrastelasit. Muodin ja oman tyylin huomioiminen useammissa silmälaseissa tuo mukavaa vaihtelua arkeen.

Yleisimmät linssityypit

Tavallisimmat silmälasien linssityypit ovat yksiteho-, syväterävä- ja moniteholinssit. Näönkorjaukseen ei ole olemassa vain yhtä oikeaa ratkaisua, vaan parhaan linssivaihtoehdon löytäminen perustuu käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin ja toiveisiin.

Kasvojen muoto kehysten valinnassa

Kasvojen muoto on yksi tärkeimmistä kehysten valintaan vaikuttavista asioista. Oikein valitut kehykset piristävät ilmettä. Yleissääntönä voi sanoa, etteivät kehykset saisi olla ohimoiden kohdalta kasvoja leveämmät. Kehysten muoto tai koko ei myöskään saa häiritä puhumista, nauramista tai silmien räpyttelyä. Jos haluat korostaa silmälaseissa tietty tyyliä, ei muotoseikoista tarvitse välittää.

Katso vinkkejä silmälasikehysten valintaan.

Kehysten värit

Oikean väriset kehykset korostavat kantajansa kasvojen hyviä puolia ja antavat raikkaan ilmeen. Omat hiusten, silmien ja ihon värit kannattaa huomioida kehysvalinnassa. Ihmiset voidaan nimittäin jakaa neljään eri värityyppiin vuodenaikojen mukaan. Talvi- ja kesätyypeille sopivat parhaiten viileät, kylmät ja sinipohjaiset sävyt. Voimakkaat kontrastit sopivat yleensä talvityypeille parhaiten. Syksy- ja kevättyypeille sopivat lämpimät, keltapohjaiset sävyt. Syksytyypeille värit sopivat tumman paahteisina ja kevättyypeille raikkaan vaaleina.

Meikkivinkkejä silmälaseja käyttäville

Sirojen lasien kanssa meikkiä voi laittaa enemmänkin, mutta tummien kehysten kanssa voi selvitä pelkällä vaalealla luomivärillä ja ripsivärillä.

Miinuslasit pienentävät

Miinuslaseissa silmät katoavat helposti, joten silmämeikki saa olla voimakas. Rajaus tuo silmiin muotoa, ja se tehdään tummalla sävyllä. Saat katseeseen intensiivisyyttä lisäämällä omien ripsien sekaan laitettavia ripsitupsuja.

Plussalasit suurentavat

Pluslasien linssit suurentavat silmiä entisestään, joten rajaukset kannattaa tehdä maltillisesti. Voit esimerkiksi maalata tummalla luomivärillä koko liikkuvan luomen ja jättää varjostukset pois. Vaaleita ja helmiäisvärejä kannattaa välttää, sillä ne suurentavat entisestään raskaita luomia.

Mitkä asiat vaikuttavat silmälasien hintaan?

Silmälasien hintaan vaikuttavat niiden valmistusmateriaalit, kehysten yksityiskohtien määrä sekä linssien räätälöintiaste. Jokaisella silmälaseja tarvitsevalla on omat erityistarpeensa näkemisen suhteen. Yksilölliset, omaan tarpeeseen räätälöidyt linssit maksavat enemmän kuin niin sanottu varastolinssi. Linssien ohennus, tekniset ominaisuudet, sekä suojaavat ja käyttömukavuutta lisäävät erikoispinnoitteet nostavat linssien hintaa. Lue lisää

Toimitusaika

Silmälasien toimitusaika on tavallisesti 2-5 viikkoa. Tarkemman arvion toimitusajasta saat myymälästäsi. Katso myymälät