Lasten ja nuorten näkö

Vanhempien kannattaa viedä 8-12-vuotiaat lapsensa säännöllisesti näöntarkastukseen optikolle tai silmälääkärille, koska kasvavan lapsen näkö voi muuttua nopeammin kuin aikuisen.

Lapsen voi viedä näöntarkastukseen optikolle, jos lapsi on yli kahdeksanvuotias. Optikko lähettää lapsen tarvittaessa jatkotutkimuksiin silmälääkärille. Lääkärin tekemä näöntarkastus on aiheellinen, jos lapsi on ollut silmäleikkauksessa tai hänellä on todettu silmäsairaus.

Lapsi silmien perusteellinen terveystarkastus silmälääkärillä on tarpeen, jos lapsen suvussa on esimerkiksi periytyviä silmäsairauksia tai lapsella on näkemiseen vaikuttava yleissairaus tai lääkitys.

Hyvä näkö on koululaisen tärkein työkalu

Koululaisen lukemaan oppiminen voi viivästyä, jos tekstirivit hyppivät tai sekoittuvat. Lukemisen opettelu voi tuntua hankalalta tai se on hidasta ja vaikeaa. Kaikki tämä saattaa johtua siitä, että lapsi ei näe lähelle kunnolla tai hänellä on hajataitteisuutta.

Vanhemmat huomaavat usein lapsen heikentyneen näön, kun lapsi siirtyy katsomaan televisiota lähempää tai istumaan luokassa edemmäksi. Aikaisemmin kouluikäisten näköä tutkittiin säännöllisesti, ja terveydenhoitaja kutsui lapsen kouluterveydenhuoltoon näöntarkastukseen. Nykyään terveystarkastuksia on useilla paikkakunnilla vähennetty, eikä kasvavan lapsen näöntutkimista kannata jättää kouluterveydenhuollon varaan.

Havaitset lapsen näköongelmia mm.

  • tarkkailemalla, kuinka läheltä lapsi katsoo televisiota
  • seuraamalla, tunteeko lapsi haluttomuutta lukea tai tekeekö hän paljon lukuvirheitä
  • valittaako lapsi päänsärkyä tai silmien aristusta.

Lasten silmälasien valinnassa kannattaa huomioida

  • oikean kokoiset, istuvat, kestävät ja keveät kehykset
  • kehysten joustoaisa
  • pienillä lapsilla kippura-aisalliset kehykset tai yhtenäinen nenätyyny, jolla kehys istuu paremmin matalaan nenään
  • kovapintainen muovilinssi
  • kehysten ulkonäkö, jotta silmälasit ovat mieluisat lapselle.

 

Voit varata ajan silmälääkärille tai optikolle netistä tai lähimmästä Silmäaseman toimipisteestäsi.